Vrijdagen in de beek

vrijdag@debeek.be Laat even weten als je wil helpen met koken, een bordje wil reserveren, komt luisteren, ruilen, voorlezen of een suggestie hebt om deze vrijdagen nog beter tot hun recht te doen komen. Merci!

debeeklogo_kleur02-kopie

26 Mei – Frank Ruymen over SOCIALE PERMACULTUUR
Permacultuur gaat over meer dan enkel tuinieren. Het gaat ook over de manier waarop we samen dingen doen, hoe we met elkaar omgaan, hoe we samen besluiten nemen. Tegenover een top-down model plaatsen we ‘situational authority’, waarbij diegene met competenties op dit vlak vanzelf de leiding neemt en deze kennis overbrengt aan de rest van de gemeenschap. We leren op een andere manier met elkaar communiceren, vb. via ‘dragon dreaming’ – welbekend binnen transitiekringen. Op Plukrijp ondervonden we het nut van regelmatige deel- of ‘sharing’-momenten. Permacultuur kan enkel zinnig zijn als het om groepsinitiatieven gaat. We zien allen het falen van de ‘selfie-cultuur’ rondom ons, waar alles verborgen wordt achter ‘privacy’. Een permacultuurtuin met een slot op de poort is een contradictio in terminis.

Frank Ruymen, bezieler van Plukrijp, gaat vanavond dieper op deze thema’s in.
Food for thought gegarandeerd! http://plukrijp.be/

18u: aan tafel  // 19u30: sociale permacultuur

21 April – FIETSKEUKEN!
Elke 3de week van de maand kan je in de beek je fiets oplappen kleine of grotere herstelling waarbij je wat advies kan gebruiken. Er is steeds iemand aanwezig van de Fietskeuken met de juiste gereedschappen en een assortiment reserve onderdelen. De beek heeft een goede locatie hiervoor, veel buitenruimte voor de herstellingen en testritten, en binnen een fijne warme keuken voor een maaltijd en drankje.
Uiteraard kan je ook gewoon komen tafelen of enkel je fiets repareren en daarna een frietje gaan steken.

Vanaf 18u: eten, drinken en fietsen repareren

5 Mei – Ons Huis / kookworkshop Syrisch koken, eten en muziek.
Nieuwe gasten in de beek, Ons Huis. Nieuwsgierigen naar de Syrische keuken en cultuur kunnen samen met een aantal Syriërs een maaltijd bereiden vanaf 14u. Uiteraard wordt die maaltijd feestelijk genuttigd om 18u. Er is kans dat er na het eten live nog een streepje Syrische muziek volgt, voorlopig nog onder voorbehoud.

Ons Huis is een initiatief van een groep Belgische en Syrische Antwerpenaars. Via een reeks sociale en culturele activiteiten willen we (Syrische) nieuwkomers écht in contact brengen met Belgen. Er is immers veel nieuwsgierigheid naar elkaars cultuur, taal en eten. Door het organiseren van activiteiten die beide groepen aanspreken, hopen we spontaan sociaal contact tussen Belgen en nieuwkomers te stimuleren: we willen voorbij labels van ‘vluchteling’ en ‘vrijwilliger’, naar een gelijkwaardige uitwisseling.

12 Mei – Boekenbeek
Deze avond staat in het teken van het gedrukte woord en wat jij zoal in je boekenkast hebt staan waarvan je overweegt het te ruilen, weg te geven, te verkopen. Pak wat boeken mee, stal ze uit en kom met geïnteresseerden een redelijke tegenprestatie overeen.

Naast boeken zijn houders van DVDs, CDs, LPs, singles en andere datadragers ook zeer welkom hun waar uit te stallen! We voorzien afspeelapparatuur zodat je kan voorbeluisteren en deejayen.

We voorzien ook een voorleesplek voor degenen die graag een passage uit een boek wil voorlezen.

Vanaf 18u : eten, lezen, luisteren, drinken, ruilen,…

19 Mei – Fietskeuken!
En dan is het weer tijd voor een fietskeuken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s