Winterkost

boerenkool-2Hilde Van Leuven vertelt nu zondag over eten in de winter vanuit het oogpunt van de macrobiotiek, geïllustreerd met voorbeelden en inmaaktechnieken. Super interessant!

Spreken vanaf 11u.
Eten rond 12u
(enkel eten zonder spreekbeurt kan ook)

Meld je aan via  mail.

Wanneer de winter aanbreekt, krijg je automatisch zin in wintereten: stoofpotjes, soepen, havermoutpap… Je denkt aan rust, winterslaap en heropladen maar alhoewel deze fase aan de oppervlakte stil en donker lijkt, is de diepe essentie sterk en krachtig.

De energie van de winter werd vroeger vergeleken met ‘water’ of vloeiende energie. Buiten is er vaak veel water in de vorm van regen, sneeuw, ijs. Bewolkte, vochtige en sneeuwrijke dagen wisselen af met klare en zonnige dagen. De knollen in de grond beginnen te zwellen, want de energie van de zon neemt toe. Het is het begin van nieuw leven in de natuur, middenin de rustperiode van de winter.

Alles wat donker is , begint op te lichten, alles wat bevroren is, begint te smelten, alles wat stilstaat, begint te vloeien en komt langzaam in beweging.

Onze voeding moet ons verwarmen en onze weerstand vergroten. Je gunt jezelf best minstens één ‘goede warme’ maaltijd per dag. De beek maakt ook steeds gebruik van seizoensgebonden groenten en fruit en ik probeer via ‘macrobiotiek’ de 5 seizoenen (lente-zomer-nazomer-herfst-winter) op jullie bord te brengen. Het vraagt een kleine inspanning maar je wordt er sterk en blij van.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s